Tio snabba med Ole Törner, journalist på fotbollskane.se och Malmö FF-specialist.
Har ett förflutet sedan tidigare på bland annat Arbetet, Skånska Dagbladet och Skånesport.

Först och främst. Hur länge har du bevakat Malmö FF och för vilka tidningar?
– Sedan 90-talet. Först på Arbetet till den tidningen lades ner, sedan på Skånska Dagbadet i 15 år, sedan på Skånesport och numera på sajten Fotboll Skåne. Lite rutin har man ju…

Alla fotbollsjournalister säga ha varit stora talanger men som stoppades
av någon rutten knäskada eller dylikt. Hur var du som spelare – och
vilken klubb var det som gällde?

– I mitt fall var det en allvarlig ögonskada (näthinnelossning) och efterföljande feghet i närkamperna som stoppade mig redan som 17-åring. Innan dess hann jag beta av alla Backaklubbarna; BK Flagg, Bulltofta IF och Kirseberg IF. Något svar på om jag var för lat och långsam för att bli något kom därför aldrig. Kan mycket väl ha varit så.

I din ungdom fick du plötsligt för dig att bli jurist. Hur långt kom du
med den satsningen egentligen och vad fick dig att tänka om?

– Jag är fil mag i litteraturvetenskap, praktisk respektive teoretisk filosofi och statsvetenskap med en jäkla massa poäng. Efter det började jag läsa juridik och hoppade av med en tenta och en uppsats kvar. Jag hade nämligen börjat extraknäcka på Arbetet och det var ju tusen gånger roligare än allt jag kunde bli med utbildningarna. Och jag gör vad jag känner för. Om jag vaknat en morgon och varit trött på journalistyrket hade jag slutat omedelbart. Men det är väl rätt troligt nu att det aldrig kommer att hända.

Summera MFF-säsongen 2019 med en mening?
– Internationellt mycket bra, nationellt betydligt mer att begära med en quick fix-tränare som gjort det bra, men passerat gränsen där det gick att behålla honom.

Vilken är din favorit MFF-säsong genom alla år?
– En extremt svår fråga. Men 2004.

Ge oss din favorit MFF-startelva, inklusive tränare, bänk och
materialare, genom åren.

– Detta är MIN personliga favorit-uppställning, det vill säga inte nödvändigtvis den objektivt sett bästa. Fast rätt många platsar ju på båda:
Elva: Janne Möller – Anton Tinnerholm, Pontus Jansson, Daniel Andersson, Ingemar Erlandsson – Guillermo Molins, Jonas Thern, Bosse Larsson, Robert Prytz – Markus Rosenberg, Zlatan Ibrahimovic.
Bänk: Jonnie Fedel, Niklas Skoog, Tore Cervin, Roy Andersson, Patrik ”Bjärred” Andersson, Stefan Schwarz, Mats Magnusson.
Tränare: Åge Hareide.
Lagledare: Egon ”Todde” Jönsson.
Materialare: Swidde Nilsson.
– Men den trevligaste spelaren någonsin är Agon Mehmeti. Fantastisk människa.

Tydligen har du ett stående spel på 6-0 varje gång Malmö FF spelar
hemma, oavsett motstånd. Men om det står 6-0 i 89:e mot IFK Göteborg så
vill du hellre ha 7-0 än vinsten. Förklara detta beteende?

– Jag har det när MFF spelar borta också. Mest för att slippa tippa och för att det är en kul grej. Egentligen skiter jag i om jag går med vinst på det eller inte.

Fotbollen är inställd under våren. Hur slår du ihjäl tiden nu?
– Måste ju skrivas lika mycket, om inte mer, nu. Så någon extratid finns det inte. Sedan är det klart att jag har samma abstinens på grund av bristen på matcher som alla andra hett fotbollsintresserade. Om man inte känner den som sportjournalist med mycket bevakning av fotboll borde man byta jobb.

Det ryktas om att du har en stor Gin-samling. Stämmer det och hur ser
den ut?

– Om 15-20 sorter är en samling så ja. Gillar GT. Men finns det en liten samlarnörd i mig så handlar det nog mer om Kalle Anka-prylar (stolt medlem i NAFS (k)), böcker och musik.

Malmö FF:s säsong 2020. Hur kommer den att bli?
– Som alla andra lags; starkt försenad. Plus rejält komprimerad och hektisk. Tippa nu känns konstigt, men guldchansen ska finnas där. I Allsvenskan. I cupen är frågan snarast hur MFF efter 30 års olika varianter ska hitta ett nytt sätt att misslyckas.

Kortfakta

Namn
Ole Törner
Bor i
Malmö