10 snabba med Poul W Lorenzen, Landskronas främste krögare genom tiderna.

Först och främst. Hur är läget?

– Jag mår toppen!

I sociala medier har dina följare noterat hur du rasat i vikt. Hur mycket och vad har hemligheten varit?

– Jag har gått ner 30 kg på 45 dagar, 40 dagars fasta. Sedan började jag äta havregrynsgröt på morgonen, nu äter jag även lite snabbnudlar, men vill ta det lugnt med magen efter så lång fasta. Jag tar alla vitaminer dagligen under hela fastan och efteråt också.

Efter att bland annat ha drivit Seglarpaviljongen i Landskrona under många år drog du till sjöss. Hur var den upplevelsen?

– Jag har varit till sjöss i snart 11 år och kommer kanske att återvända. Den närmsta tiden kommer jag dock att spendera hemma i Landskrona för att bland annat ta hand om min mor och en del andra projekt.

Nämn tre platser i världen som du har en förkärlek till och gärna återvänder till.

– Tre ställen jag älskar: Eiffelbar på Christianshavn i Köpenhamn ( www.eiffelbar.dk), Sundbussarna (Helsingör-Helsingborg) & New Orleans.

Under Coronaepidemin är du hemma och tar hand om din mor. Vilka av dina paradrätter gillar hon främst?

– De rätter mor har gillat mest är nog min Danska Flæskesteg, Grändens Fiskplanka, den hemlagade leverpastejen, friterad havskatt med tatarsås, friterad camembert med hjortronsylt och alla fiskrätter.

Den danske flaeskestegen är en av dina specialiteter. Hur tillreder man den bäst?

– Den danska flæskestegen är min hemlighet, men jag kan avslöja att den alltid skall serveras med sött och surt. Alltså rödkål som är sött och pressgurka som är surt. Detta ger en god smakbrytning till skysåsen som är smaksatt med mycket lagerblad. Du har aldrig äpplemos till flæskesteg i Danmark, precis som du inte serverar bearnaisesås till kåldolmar i Sverige.

Kommer du någon dag att driva din egen restaurang igen?

– Om det rätta tillfället kommer.

Du är even medlem i Gammeldanskens Vänner. Varför är gammeldansk så populärt i Danmark, men inte norr om Hallandsåsen?

– Gammeldansk är nog lika populärt i Sverige som i Danmark. Många svenskar förknippar gammeldansk med det danska gemytet, frihet och hygge – för att inte tala om den medicinska effekten.

Det är grillsäsong. Vilka godsaker föredrar du på grillen?

– Entrecote är supergott, Pepsi Max-marinerade stora Revben – och jätteräkor.

Kommer du en dag att ge ut en egen kokbok?

– Man ska aldrig säga aldrig. Det är en intressant tanke.

Kortfakta

Namn
Poul W Lorenzen
Ålder
46
Bor i
Landskrona