Tio snabba med Torns  IF:s officiella twitterkonto som inofficiellt utnämns till landets främsta sporttwitterkonto.

1. Först och främst. Vilka halvdårar är det som styr kontot?
– Tim. Fruktad skyttekung som snittade mer än ett mål per match under tolv säsonger i det skånska seriesystemet. Spelar i Torns oldboyslag och använder twittrandet främst som ett sätt att försöka ta sig in i A-lagstruppen, hittills utan framgång. Skrev under tiotalet år i tidskriften Offside, oftast under vinjetten ”Statistikern. Svensk mästare i fotbollskunskap 2008, skånsk mästare i 60 meter löpning och längdhopp 2020. Mycket ödmjuk.
– Markus. Kämpar med att valla in vår spretiga twitterredaktion i någon form av mediastrategi. Har sedan deras knatteålder hållit ihop det som nu är Torns framgångsrika P19-lag och vars fotbollskunnande Tim brukar påpeka att han lagt grunden till. Försöker leva upp till mottot att fotboll skall ses på plats. I takt med att både MFF och Torn bara vinner och vinner blir det inte alltid helt enkelt, men det underlättar att Holken prioriterar mig när SvFF vill flytta våra matcher.
– Michael. Göteborgare i exil. Blir fortfarande tårögd vid minnet av Sören Börjessons insatser vid SM-guldet 1985. Har sett J-Södra-Grimsås på Stadsparksvallen två gånger. Ironi är underskattat.
– Andreas. Tornare sedan unga år. Som spelare är främsta merit en position som reservmålvakt i division 5 eftersom där inte fanns någon annan att tillgå. Har haft diverse ledarroller i klubben genom åren, men främst bidragit som skribent sedan vi drog igång vår första hemsida i slutet av förra årtusendet.

2. Många klubbar har en lite försiktigare approach i sitt twittrande. Vilka klubbar skulle ni säga är er motsats?
– Lunds BK. Kanske inte vad gäller approachen, men åtminstone vad gäller kvaliteten. De ska emellertid ha en eloge för sin förmåga att överraska, tex med trafikinformation, retweets om vitt skilda ämnen utan någon som helst fotbollsanknytning, och att helt enkelt sluta med liverapportering mitt i pågående matcher utan att leverera slutresultat.

3. Det sägs att Sollentuna börjar närma sig Torn i underhållningsgrad på Twitter. Vad tycker ni om den klubbens sociala medier-kompetens?
– De är säkert bra och vi är glada och stolta om vi har medverkat till att fler klubbar anstränger sig för att sprida lite underhållning. Det finns en del att göra på det här området, inte minst hos storklubbarna. Vi ser förväntansfullt fram mot att följa Sollentuna och andra klubbar som går i våra fotspår. De har dock en lång väg att vandra, det är en sak att blixtra till i enstaka matcher, en helt annan att hålla en hög och jämn kvalitet under en lång säsong – en buss gör ingen resa.

4. Finns det några tweets ni är speciellt nöjda med eller småmalliga för?
– Välj själv. Alla våra tweets genomgår en rigorös kvalitetskontroll, men visst finns det några som sticker ut. En del är så bra att vi använder dem i samband med nästan varje match, t.ex. ”Matchen är igång”, ”Hörna till Torn” och ”Skottet går högt över”.

5. Hur ofta skriver ni någonting och direkt känner ”Njae, detta kanske var för elakt”?
– Aldrig.

6. Om man besöker er hemort Stångby. Vilka tre sevärdheter/upplevelser får man inte missa?

-Tornvallen naturligtvis, Leffes Grill, och en pratstund med Holken.

7. Torn har spelat på allt från Eleda Stadion i Malmö till division sju-bonkegängens åkrar och torvmossar. Vilka är era favoritbortamatcher, oavsett division?
– Resan uppåt började 2002 i Vittskövle (kval till division 6). Vi hade vunnit första mötet hemma med 4-2. Vi hade en orutinerad 14-åring i målet som inledde med en tabbe och därefter spikade igen genom ett par fantomräddningar. Vi förlorade med 1-0 men vann returmötet och gick upp i division 6. Den lilla skara av supportrar som var på plats då följer klubben än idag. En riktig gärdsgårdsmatch där inträdet samlades in av en äldre herre som gick runt planen, men ack så viktig för att laget skulle få den utveckling man fick. Tack vare det avancemanget sökte sig flera spelare tillbaka till klubben.
– Genarp borta 2010. Underläge tio minuter från slutet och seriesegern i division 4 såg ut av glida oss ur händerna. ”Ska det va så j-vla svårt” hördes över Ekevallen. Då nickade Erik Rönningberg in 1-1 och Torn tog sig för första gången någonsin upp i division 3. Enorm lättnad och trevlig inramning då klubben hade anordnat en supporterbuss den 28 km långa färden till matchen.
– GIF Nike borta för några år sedan. Vi var ett gäng som tog oss till matchen i Lomma på cykel. Det var en fredagskväll mitt i sommaren och värmen tvingade oss till ett flertal vätskekontroller både på vägen dit och hem. Om vi minns rätt vann Torn dessutom.
– Halmia borta 2012. En annorlunda match i toppstriden av division 2. Fyra omgångar från slutet åkte vi som nykomlingar upp för att möta serieledande Halmia. Vi var med i toppstriden några poäng bakom Halmia, men lyckades på något mirakulöst sätt vinna matchen med 2-1 trots att vi var totalt utspelade i 90 minuter. Det är inte mycket som slår känslan av att vinna på ett sådant sätt. Efter matchen tog sig en äldre herre in på innerplan för att skälla ut oss och menade att det var ”emot fotbollens regler” att vi vann matchen.

8. För den som besöker Tornvallen möts man av konstant motvind och en fin vy över det skånska åkerlandskapet. Vad tror ni motståndarna uppskattar mest när de kommer på besök?
– Ja, det är ju inte att de får med sig några poäng hem, men de får garanterat ett trevligt bemötande, såklart en härlig naturupplevelse och fotbollssveriges bästa hamburgare.

9. Klubbens materialare Holken är en av de viktigaste figurerna som bär upp föreningen. Ge oss hans tre främsta vitsar genom alla tider. Helst rumsrena, men inget måste.
–  Vi vill inte svara på den frågan eftersom vår målsättning är att bidra med lite underhållning och Holkens vitsar är så långt som man överhuvudtaget kan komma från den varan. Vi inser dock att det finns många därute som uppskattar dem och vi väljer att uppmana alla intresserade att komma till Tornvallen och höra dem live.

10. 2020 spelar Torn återigen i division ett södra. Hur kommer det att gå?
– Om säsongen väl kommer igång tror vi på en bättre placering än förra året. Vi hoppas också på att Kalle tar sitt förnuft till fånga och ger någon eller några från twitterredaktionen lite speltid.

Kortfakta